Training Insights Discovery bij het Martini Ziekenhuis

Eens in de zoveel tijd staat er op de agenda van de Junior Kamer Groningen een Leap event op de planning. Een wat? Ja, Leap. Of beter gezegd: Learning Education Action Program. Tijdens ons afgelopen LEAP event gingen we kleur bekennen bij het Martini Ziekenhuis.insights discovery jolien mollink

En dat deden we niet alleen, maar onder leiding van Jolien Mollink van KPMG. Zij weet alles van Insights Discovery en nam ons mee in de theorie van en ze zette ons aan het werk.

Insights Discovery
Je hebt het misschien al wel eens zelf gedaan, tijdens je studie, je werk of via een vereniging. Carl Jung introduceerde ooit het concept van psychologische voorkeuren en dit werd vertaald naar een kleurenmodel met vier kleuren: Rood, Geel, Blauw, Groen. Het kleurenmodel helpt je om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en reacties en helpt je ook om te begrijpen waarom andere mensen soms heel ander gedrag vertonen. Waarom de één soms juist nauwkeuriger is en de ander soms super enthousiast en optimistisch. Je kunt je vast die ene vergadering of gesprek met collega voor de geest halen waarbij jullie totaal anders omgingen met bijvoorbeeld een deadline.

De kleuren van de Junior Kamer Groningen
Insights discovery Junior KamerNa een korte inleiding in de theorie zette Jolien ons ook aan het werk. Van alle vier de kleuren konden we drie kaarten pakken waarop een korte tekst stond over iemands gedrag passend bij de kleur van de kaart. Vervolgens mochten we de kaarten waar we onszelf in herkende houden en de overige kaarten aan die persoon geven waarvan we dachten: Hé, deze kaart past echt bij jou. Je kunt je al voorstellen dat dit zowel lachende als verbaasde gezichten opleverde. Sommige leden zijn onlangs aangeschoven bij de Junior Kamer Groningen, andere leden zitten alweer enkele jaren bij de Kamer. Het zorgt voor een mooie mix van mensen. 

Aan het einde van de opdracht had iedereen een set gekleurde kaarten, sommige meer rood, dan blauw of groen. Opvallend dat de meeste teamleden zich ook echt konden vinden in de kleur van de kaarten die ze in hun handen hadden. 

Nu we als groep alweer iets wijzer waren geworden van ieders kleurenprofiel, konden we door met de volgende opdracht. Het kleurenprofiel van de Junior Kamer Groningen visualiseren. Aan de hand van een groot kleurenmodel kleed op de grond namen we allemaal onze meest passend plek op het kleed in. En wat denk je, we bestaan uit heel wat mensen met de voorkeurskleuren Rood (beslisser), Oranje (motivator) , Geel (inspirator), Groen (bemiddelaar). En om toch wat kleurdiversiteit in de groep te houden hebben we ook leden in de Blauwe (coordinator) en Paarse (hervormer) hoek. Met al die diverse kleurprofielen zijn we toch mooi in balans binnen de Junior Kamer Groningen. 

Jolien, bedankt voor deze training. Op naar het volgende LEAP event.